StartBoard

Ondernemingsplan horeca maken

Van restaurant tot eetcafé, bar, hotel of discotheek

Gaat u starten in de Horeca? Dan is een goed businessplan onmisbaar. Of u nu een hotel, restaurant, café of snackbar wilt openen of overnemen: een goed ondernemingsplan is de eerste stap op weg naar een succesvolle horecazaak.

In dit artikel helpen we u met die eerste stap: we bespreken de noodzaak van een goed plan en waar een goed ondernemingsplan aan moet voldoen. Ook geven we enkele belangrijke tips en leggen we uit wat StartBoard voor u kunt doen als startende horeca-ondernemer.

Ondernemingsplan Horeca

Waarom is een ondernemingsplan voor de horeca nodig?

In een ondernemingsplan zet een startende ondernemer op een rijtje wat zijn of haar doelen zijn, hoe deze bereikt worden, waar kansen liggen en welke valkuilen moeten worden vermeden. Een businessplan zorgt er op deze manier voor dat u en medeondernemers een helder overzicht krijgen van uw plannen en de manier waarop de onderneming zal gaan functioneren.

Naast het bieden van deze handvaten is een goed horeca-ondernemingsplan ook onmisbaar bij het aanvragen van financiering. Of het nu om het aanvragen van een lening bij de bank gaat, het overtuigen van investeerders, het aanvragen van een gemeentelijke lening of het overtuigen van de eigenaar van het pand dat u wilt huren: mensen gaan liever met ondernemers in zee die hun ideeën goed op een rijtje hebben en deze ook zo kunnen presenteren.

Niemand zal immers geld willen lenen aan een ondernemer die niet serieus overkomt en niet weet hoe hij of zij winst gaat maken en de lening kan gaan terugbetalen. Risico hoort bij ondernemen, maar men financiert liever iemand die met een goed doordacht plan deze risico’s kan beperken.

Waar een goed ondernemingsplan voor de horeca aan moet voldoen

Met het oog op de kans op succes, en dus de kans dat u financiering kunt krijgen, is een plan nodig waarin duidelijk naar voren komt hoe uw toekomstige bedrijf winstgevend zal gaan draaien. Daarbij moet zeker aandacht worden besteed aan de volgende punten:

  • Wie is de ondernemer? Heeft u horeca-ervaring, opleidingen en de juiste certificaten om te kunnen openen?
  • Hoe groot wordt uw zaak? Hoeveel kamers, zitplaatsen, drankjes of porties friet kunt u aanbieden?
  • Wat gaat u precies aanbieden? Bij een restaurant moet ingegaan worden op het soort gerechten, bij een hotel op het type kamers, bij een bar op de drankjes, enzovoorts;
  • Waar komt uw horecabedrijf? En waarom daar?
  • Hoe gaat u sfeer en gezelligheid creëren?
  • Hoe gaat u efficiënt personeel inzetten? In de horeca is personeel verreweg de grootste kostenpost. In een goed bedrijfsplan dient hier voldoende aandacht aan besteed te worden;
  • Internet wordt steeds belangrijker. Hoe gaat u ervoor zorgen dat u online vindbaar wordt?
  • Tips bij het schrijven van een horeca businessplan

    Naast het besteden van voldoende aandacht aan bovengenoemde punten, hebben we nog enkele gratis tips die we u niet willen onthouden:

  • Maak een heldere inleiding. Omschrijf in een paar korte zinnen waar uw toekomstige onderneming om zal draaien. Zo is het voor lezers en mogelijke investeerders direct duidelijk waar het u om gaat;
  • Omschrijf uw modelgast. Wie komt er straks op bezoek bij u en waarom zal deze naar u komen?
  • Let op de concurrentie. U bent anders dan de concurrentie. Maar wat maakt u anders en beter dan de anderen? Ga dus na hoe uw concurrenten succes hebben en probeer na te gaan waarom ze dit hebben en wat u van hun werkwijze kunt overnemen, en wat u beter anders kunt doen;
  • Focus op details. Het grootste verschil tussen een goed ondernemingsplan en een matig plan (en dus tussen een plan dat gefinancierd zal worden en wat niet) is de aandacht voor details. Probeer alle facetten van uw plan dus ook zo concreet mogelijk op te schrijven.
  • Er zijn dan ook nog enkele zaken die specifiek belangrijk zijn bij het starten van een café, restaurant of hotel.

    Tips voor een businessplan voor een café

    In deze branche is er sprake van erg veel concurrentie en is het in het weekend vaak (veel) drukker dan door de week. Schenk dus extra aandacht aan de volgende punten:

  • Wat maakt uw café uniek?
  • Hoe gaat u gasten trekken op doordeweekse dagen?
  • Wat gaat u schenken? Gaat u bijvoorbeeld samenwerken met een brouwerij?
  • Tips voor een businessplan voor een restaurant

    Ook bij restaurants is er veel concurrentie en is het doordeweeks rustiger dan in het weekend. Daarnaast zien we een trend in de richting van duurzaamheid en natuurlijke ingrediënten. Richt u dus ook op:

  • In welke zin is uw restaurant uniek?
  • Hoe zorgt u ervoor dat gasten ook doordeweeks de weg naar uw restaurant zullen vinden?
  • Wat doet u aan duurzaamheid? Werkt u bijvoorbeeld met natuurlijke streekgebonden ingrediënten?
  • Tips voor een businessplan voor een hotel

    Ook hotels zijn doordeweeks minder druk bezet dan in het weekend en daarnaast spelen ook vakantieperiodes een grote rol. Bovendien boeken de meeste mensen tegenwoordig via het internet en boekingswebsites. Zorg er dus voor dat in uw plan duidelijk naar voren komt:

  • Hoe gaat u zich online manifesteren? Gaat u samenwerken met een boekingssite?
  • Hoe zorgt u ervoor dat gasten in het laagseizoen en doordeweeks bij u komen?
  • Wat is er bij u in de buurt te zien en te doen?
  • Hulp bij een ondernemingsplan schrijven voor de horeca

    Met een hecht team van bedrijfskundigen, tekstschrijvers, grafisch designers en belastingadviseurs heeft StartBoard al veel ambitieuze horecastarters geholpen met het opstellen van een goed businessplan en met het krijgen van financiering. Wilt u hier meer informatie over hoe we ook u kunnen helpen om succesvol te starten? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op en daag ons uit!

    facebook LinkedIn

    Benieuwd naar meer? Laat het weten!

    Naam:
    Email:
    Telefoonummer:
    Interesse in:

    Op laten stellen?

    ondernemnigsplan laten maken

    Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

    Telefoonnummer StartBoard033 2340 555