• Ondernemingsplan horeca

    Bent u op zoek naar een horeca ondernemingsplan om uw eigen restaurant, café of koffiezaak te starten? Een solide bedrijfsplan is essentieel voor een succesvolle start in de horeca. Bij StartBoard bieden wij op maat gemaakte ondernemingsplannen voor de horeca, inclusief heldere financiële onderbouwingen en praktische strategieën. Onze plannen zijn perfect afgestemd op de unieke uitdagingen van de horeca en helpen u uw visie om te zetten in een succesvolle onderneming.

  • Waarom een ondernemingsplan horeca?

    Een gedetailleerd ondernemingsplan helpt u om uw horecaonderneming stevig neer te zetten en vormt een belangrijke basis voor het aantrekken van investeerders en het verkrijgen van een lening. In het plan werken we belangrijke onderdelen uit zoals marktanalyse, doelgroepen en financiële planning. Dit zorgt ervoor dat u alle aspecten van uw onderneming vooraf helder in kaart heeft.

    Waar een goed ondernemingsplan voor de horeca aan moet voldoen

    Met het oog op de kans op succes, en dus de kans dat u financiering kunt krijgen, is een plan nodig waarin duidelijk naar voren komt hoe uw toekomstige bedrijf winstgevend zal gaan draaien. Daarbij moet zeker aandacht worden besteed aan de volgende punten:

    • Wie is de ondernemer? Heeft u horeca-ervaring, opleidingen en de juiste certificaten om te kunnen openen?
    • Hoe groot wordt uw zaak? Hoeveel kamers, zitplaatsen, drankjes of porties friet kunt u aanbieden?
    • Wat gaat u precies aanbieden? Bij een restaurant moet ingegaan worden op het soort gerechten, bij een hotel op het type kamers, bij een bar op de drankjes, enzovoorts;
    • Waar komt uw horecabedrijf? En waarom daar?
    • Hoe gaat u sfeer en gezelligheid creëren?
    • Hoe gaat u efficiënt personeel inzetten? In de horeca is personeel verreweg de grootste kostenpost. In een goed bedrijfsplan dient hier voldoende aandacht aan besteed te worden;
    • Internet wordt steeds belangrijker. Hoe gaat u ervoor zorgen dat u online vindbaar wordt?

    Tips bij het schrijven van een horeca businessplan

    Naast het besteden van voldoende aandacht aan bovengenoemde punten, hebben we nog enkele gratis tips die we u niet willen onthouden:

    • Maak een heldere inleiding. Omschrijf in een paar korte zinnen waar uw toekomstige onderneming om zal draaien. Zo is het voor lezers en mogelijke investeerders direct duidelijk waar het u om gaat;
    • Omschrijf uw modelgast. Wie komt er straks op bezoek bij u en waarom zal deze naar u komen? Maak jouw eigen persona als ideale gast voor jouw horecaconcept.
    • Let op de concurrentie. U bent anders dan de concurrentie. Maar wat maakt u anders en beter dan de anderen? Ga dus na hoe uw concurrenten succes hebben en probeer na te gaan waarom ze dit hebben en wat u van hun werkwijze kunt overnemen, en wat u beter anders kunt doen;
    • Focus op details. Het grootste verschil tussen een goed ondernemingsplan en een matig plan (en dus tussen een plan dat gefinancierd zal worden en wat niet) is de aandacht voor details. Probeer alle facetten van uw plan dus ook zo concreet mogelijk op te schrijven.
    • Marktconforme cijfers. Zorg dat de financiële onderbouwing klopt. Investeerders en banken hechten veel waarde aan realistische en marktconforme cijfers. Onderbouw daarom de financiële kant van uw horecaonderneming met betrouwbare branchecijfers horeca om een accurate weergave van kosten, opbrengsten en marges te bieden. Dit versterkt de geloofwaardigheid van uw plan en verhoogt de kans op financiering.

    Er zijn dan ook nog enkele zaken die specifiek belangrijk zijn bij het starten van een café, restaurant of hotel.

    Tips voor een businessplan voor een café

    In deze branche is er sprake van erg veel concurrentie en is het in het weekend vaak (veel) drukker dan door de week. Schenk dus extra aandacht aan de volgende punten:Wat maakt uw café uniek?Hoe gaat u gasten trekken op doordeweekse dagen?Wat gaat u schenken? Gaat u bijvoorbeeld samenwerken met een brouwerij?

    Tips voor een businessplan voor een restaurant

    Ook bij restaurants is er veel concurrentie en is het doordeweeks rustiger dan in het weekend. Daarnaast zien we een trend in de richting van duurzaamheid en natuurlijke ingrediënten. Richt u dus ook op:In welke zin is uw restaurant uniek?Hoe zorgt u ervoor dat gasten ook doordeweeks de weg naar uw restaurant zullen vinden?Wat doet u aan duurzaamheid? Werkt u bijvoorbeeld met natuurlijke streekgebonden ingrediënten?

    Tips voor een businessplan voor een hotel

    Ook hotels zijn doordeweeks minder druk bezet dan in het weekend en daarnaast spelen ook vakantieperiodes een grote rol. Bovendien boeken de meeste mensen tegenwoordig via het internet en boekingswebsites. Zorg er dus voor dat in uw plan duidelijk naar voren komt:Hoe gaat u zich online manifesteren? Gaat u samenwerken met een boekingssite?Hoe zorgt u ervoor dat gasten in het laagseizoen en doordeweeks bij u komen?Wat is er bij u in de buurt te zien en te doen?

    Voorbeelden ondernemersplan horeca

    Zoekt u inspiratie voor uw horecaondernemingsplan? Wij bieden voorbeelden van ondernemingsplannen voor diverse horecaondernemingen, van restaurants en bars tot lunchrooms en koffiezaken. Door eerdere projecten kunnen wij u een compleet voorbeeld ondernemingsplan horeca aanbieden, inclusief een uitgewerkt financieel plan, waarmee u een solide basis heeft voor uw eigen businessplan.

    ondernemingsplan horeca 2

    Horeca ondernemingsplan prijs: kwaliteit voor een betaalbare prijs

    Bij StartBoard bieden we horeca ondernemingsplannen van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs, zodat u professioneel kunt starten zonder hoge kosten. Onze plannen zijn beschikbaar vanaf €500 exclusief btw voor een cafetaria, terwijl een uitgebreid plan voor een sterrenrestaurant €750 kost. Voor een gangbaar restaurant of café hanteren we een vaste prijs van €600 exclusief btw. Met deze betaalbare en transparante tarieven bent u verzekerd van een kwalitatief ondernemingsplan zonder onnodige kosten – ideaal voor een goed en goedkoop startpunt voor uw horecabedrijf.

    Hulp nodig met uw businessplan horeca?

    Wilt u een professioneel ondernemingsplan voor uw horecaonderneming? Bij StartBoard hebben wij uitgebreide ervaring met het opstellen van bedrijfsplannen voor de horeca. Neem contact op of ontdek meer over onze dienstverlening op ondernemingsplan laten maken. Met een professioneel bedrijfsplan van StartBoard maakt u een sterke start in de horeca.