StartBoard

Die Bierstube

Ondernemingsplan laten maken bierrestaurant

Daar waar het Oktoberfest in het zuiden van Duitsland al ruim twee eeuwen uitbundig wordt gevierd, is het ook in Nederland langzaam een traditie aan het worden. De dames tooien zich bevallig in dirndls, mannen hullen zich in lederhosen, er wordt après-skimuziek gedraaid en iedereen drinkt bier.

In hoeverre deze Nederlandse variant de Beierse traditie eer betoont wordt hier even in het midden gelaten, maar het feit is dat het Oktoberfest ook in Nederland enorm populair is. Daarbij worden vrijwel ieder jaar weer bezoekersaantallenrecords gebroken. Zo kwamen afgelopen jaar alleen al ruim 8500 bezoekers naar de speciaal opgezette overdekte Biergarten op de Grote Markt in Den Haag.

Het kan uiteraard niet altijd uitbundig feest zijn, maar door sfeerbepalende elementen, zoals de klederdracht, de pullen bier, de braadworst, de schnitzels en de algehele gezelligheid en ongedwongenheid te integreren in een horecaconcept, kan het Oktoberfest-gevoel wel het gehele jaar door tot leven worden gewekt. Dit is dan ook wat ondernemer Albert Wever voornemens is met Die Bierstube: een groot restaurant aan de Boulevard in Scheveningen waar men het gehele jaar door terecht kan voor het proeven van de Duitse gastronomie, de Oktoberfest-sfeer en Beiers bier.

Het restaurant zal dan ook 365 dagen in het jaar geopend zijn. In de ochtend worden de deuren om 11.00 uur geopend. Vanaf dat moment kunnen gasten er terecht voor een Duitse Lunch. In de avond wordt diner geserveerd. Daarbij kunnen al gangbare alcoholische en non-alcoholische dranken worden gedronken, maar traditiegetrouw zal men vooral voor de grote glazen bier gaan. Gedurende de dag zal het tevens mogelijk zijn enkel iets te drinken.

In mei van dit jaar opent in de Markthal in Rotterdam een eerste Nederlandse vestiging van het Bierstube-concept haar deuren. Op het moment van schrijven wordt de zaak ingericht en klaargemaakt voor de grote opening. De markthal in Rotterdam is een bijzonder gebouw en een drukbezochte locatie, waar veel verschillende culturen en hun gastronomische uitingen samenkomen: net als de Scheveningse boulevard dus ideaal voor een Duits restaurant.

Hieronder worden de essentiële elementen die Die Bierstube in Scheveningen tot een succes zullen maken weergegeven en nader toegelicht:

 • De locatie heeft zeer veel potentie;
 • De opzet is groots;
 • Er wordt traditionele Duitse gastronomie aangeboden;
 • Er wordt kwalitatief Duits Bier geschonken;
 • Het Oktoberfest-gevoel wordt opgewekt;
 • De mogelijkheid wordt geboden de locatie in te zetten voor feesten en partijen.

 • Dat Scheveningen één van de grootste toeristische trekpleisters is van Nederland behoeft in principe geen uitleg. Jaarlijks doen zo’n 15 miljoen bezoekers uit binnen-en buitenland de grootste badplaats van ons land aan. Het Kurhaus, Madurodam, de pier en uiteraard het strand en de boulevard hebben op zowel dagjesmensen als meerdaagse bezoekers een grote aantrekkingskracht.

  Al deze bezoekers willen graag lekker dineren. Op dit moment is er aan de boulevard van Scheveningen reeds in een breed gastronomisch aanbod voorzien, maar het ontbreekt nog aan een Duits concept. Met Die Bierstube springt ondernemer Wever in dit gat. Er zal worden ingezet op het binnenhalen van de talrijke Duitse toeristen (zo’n 160.000 per jaar), maar niet exclusief. Iedereen is welkom bij Die Bierstube.

  Gezien de populariteit van het Oktoberfest in buurstad Den Haag kan overigens worden aangenomen dat ook de inwoners van Scheveningen graag op deze wijze uit (eten) gaan. Daarom wordt met de promotie tevens ingespeeld op de lokale bevolking.

  Gezien de aantallen potentiële gasten die dagelijks de boulevard aandoen, wordt er groots opgezet. Dit is overigens verre van bijzonder of uniek: aan de boulevard van Scheveningen zijn op dit moment meerdere zeer grote horecazaken gevestigd.

  Het restaurant vestigt zich in een zeer ruim pand met 1.047 vierkante meter aan binnenruimte en een terras van 340 vierkante meter. In het pand kunnen zowel op de begane grond als op de eerste etage gasten zitten. Respectievelijk 350 en 250, terwijl op het terras ook nog plaats is voor 200 couverts. In totaal biedt de zaak dus plaats aan 800 gasten. Om in een dusdanig ruim pand gerechten te serveren en daarbij uitmuntende service te bieden is veel personeel nodig. Er wordt dan ook gewerkt met een personeelsteam dat bestaat uit circa 56 werknemers.

  Op het menu van Die Bierstube zullen met name klassieke Duitse gerechten prijken; eenvoudige doch lekkere en voedzame maaltijden met een hoog comfortgehalte. De borden zijn goedgevuld en niet vetarm. Daarmee zet Die Bierstube zich ietwat af tegen de mainstream trend van gezond en verantwoord dineren. Consumenten die hier even genoeg van hebben en vooral op zoek zijn naar lekker en betaalbaar eten, zullen op de menukaart vinden wat ze zoeken. Te denken valt hierbij aan schnitzels, braadworst (vergezeld met zuurkool), curryworst, boulette, flammkuchen, spätzle en verschillende soorten kuchen.

  Daarbij moet ook wat gedronken worden. Gasten zullen de keuze hebben uit alle gangbare alcoholische en non-alcoholische dranken, maar er zal actief worden ingezet op de verkoop van grote glazen gevuld met bier uit het zuiden van Duitsland. Dit hoort er ook gewoon bij. Op de drankenkaart zullen dan ook halve liter- en literglazen van merken als Paulaner, Augustiner Bräu en HofBräu te vinden zijn.

  Het tot leven brengen van de Oktoberfest-sfeer Uit eten gaan is heden ten dage veel meer dan alleen eten en drinken. Alles draait om beleving en die beleving valt of staat bij de sfeer die gecreëerd wordt. In Die Bierstube zullen gasten een sfeer vinden die zoveel mogelijk vergeleken moet worden met wat men in Oktober in München vindt: houten tafels met een ruitjeskleed, traditionele hanglampen, een authentieke bar en mooie grote bierglazen.

  Het bedienend personeel gaat gekleed in Beierse klederdracht. Dat wil zeggen dat mannen lederhosen aan hebben en de vrouwen een dirndl-jurk. Vooral het grote aantal mannen dat houdt van bevallige dames met grote glazen bier in hun handen zal zo op de wenken bediend worden.

  Om extra omzet te kunnen genereren zal het restaurant ook ten dele of geheel kunnen worden afgehuurd voor feesten en partijen. Daarbij zal de mogelijkheid bekeken worden om eind september of begin oktober zelf een groots Oktoberfest te organiseren.

  Sluit project
  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555