StartBoard

Kaviaar boerderij Friesland

Ondernemingsplan Boerderij

Een biologische kaviaarboerderij

Ondernemer Coors is voornemens met Kaviaarboerderij Friesland een biologisch en natuurlijk kaviaarproduct op de markt te brengen. Hiertoe worden zoals gezegd de 20.000 vrouwelijke steuren nog vijf jaar lang gevoerd en verzorgd in de natuurlijke vijver, totdat ze klaar zijn om de kaviaar te oogsten. Naar verwachting zal een steur dan veertig kilo wegen en zal per steur zo’n acht kilo kaviaar geoogst kunnen worden. De mannetjes worden op korte termijn uit de vijver verwijderd en verwerkt worden tot kattenvoer.

De steuren die gekweekt worden zijn een kruising tussen de Siberische en de Russische steur. Het gebruik van deze soort heeft twee grote voordelen. De kwaliteit van de kaviaar is vergelijkbaar met die van Asetra (uit de Russchische steur), terwijl deze steur een stuk sneller eitjes produceert dan de Russische steur. Dit gebeurt namelijk binnen tien jaar, terwijl de Russische steur hier twaalf jaar over doet. Hierdoor kan er snel een hoge kwaliteit kaviaar worden verkregen.

Het concept van een natuurlijke kaviaarboerderij is uniek in Nederland. Er zijn weliswaar twee andere kwekerijen actief in Nederland, maar deze maken gebruik van kweekbakken, die zich in een fabriekshal bevinden. Het gebruik van een natuurlijke vijver heeft twee voordelen ten opzichte van een artificiële kweekomgeving. Ten eerste komt dit de smaak van de kaviaar ten goede, omdat de leefomgeving overeenkomt met die van de wilde steur. De steur heeft meer ruimte om te zwemmen en kan zelf op zoek gaan naar voedsel, waardoor het dier minder stress ervaart. Ten tweede is de consument tegenwoordig steeds meer op zoek naar natuurlijke producten. De kaviaar van kaviaarboerderij Friesland is een natuurlijk product, en zal daarom populair zijn bij de consument.

Het slachten van de steuren en het oogsten van de kaviaar zal worden uitbesteed aan een nader te bepalen partij. Na het oogsten wordt de kaviaar per kilo verkocht aan kaviaarhandelsbedrijven tegen de marktwaarde ervan. De marktwaarde bedraagt op dit moment zo’n duizend euro per kilo. Er zijn al diverse grote partijen die interesse hebben getoond en naar verwachting zullen de eerste contracten op korte termijn worden getekend.

Sluit project
Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
Telefoonnummer StartBoard033 2340 555