StartBoard

Vijf manieren om financiering te krijgen voor jouw onderneming

5 december 2019 - Heleen Tiemens

Vijf manieren om financiering te krijgen voor jouw onderneming

Een onderneming starten zonder eigen geld. Als je je eigen diensten gaat aanbieden en vanuit huis werkt, is dit haalbaar. Maar wat als je wél geld nodig hebt – en niet zo’n beetje ook? In deze blog nemen we vijf manieren om financiering te krijgen onder de loep.

Sla de krant open en je ziet wel een onderneming waarin heel wat geïnvesteerd is. Bedragen van 50.000 tot 250.000 euro zijn niet vreemd. Een ondernemer kan dit geld om diverse redenen nodig hebben. Bijvoorbeeld om een bedrijf over te nemen of te investeren in de voorraad. Maar ook zijn er bij het starten van de onderneming misschien bedrijfsmiddelen nodig, zoals machines, gereedschappen, transportmiddelen of een inventaris.

Persoonlijk netwerk

Is de grootte van het bedrag dat je nodig hebt om te starten te overzien, dan kan je om te beginnen je persoonlijk netwerk aanspreken. Het grote voordeel hiervan is dat de lening vaak een stuk flexibeler is op het gebied van aflossing en rentepercentage. Grote kans dat iemand uit je eigen netwerk het bijvoorbeeld niet erg vindt als jij extra geld gaat aflossen per maand. Maar natuurlijk is té veel flexibiliteit niet gezond, dus maak wel duidelijke afspraken over de aflossingstermijn, aflossingsbedragen en de rentevergoeding. Eventueel kan je deze afspraken vastleggen in een juridisch contract.

Eigen bank

Lukt het niet om via je eigen netwerk financiering te krijgen, dan kan je naar je eigen bank gaan. Hier heb je immers al een connectie mee. Je eigen bank helpt je eigenlijk altijd verder in het proces, simpelweg omdat jij klant bent. Het helpen doen ze niet per se met krediet, maar wél met het schetsen van een goed beeld van jouw financiële situatie. De bank kan diverse ideeën aandragen die voor jouw onderneming het meest kansrijk zijn.

De bank kan jouw plannen ook financieren, maar om hier voor in aanmerking te komen moet je wel met een goed ondernemingsplan over de brug komen.

groeikapitaal aanvragen

Zakelijk microkrediet

Heb je minder dan 50.000 euro nodig en kan je niet bij je eigen netwerk terecht, dan komen veel midden- en kleinbedrijven uit bij de instantie Qredits. Eigenlijk sturen veel banken en crowdfunders je bij een aanvraag van minder dan 50K naar Qredits door. Deze instantie wordt gefinancierd door de Europese bank en is er speciaal voor bedrijven die niet kunnen voldoen aan de reguliere acceptatiecriteria van banken. Je kan er terecht voor een microkrediet tot 50.000 euro en een zakelijke lening van maximaal 250.000 euro. Ook biedt Qredits hulp, door ondersteuning bij het opstarten van je boekhouding en het opbouwen van je netwerk.

Crowdfunding

Naast via de bank en Qredits, kan je een crowdfunding op touw zetten. Bij deze moderne manier van financiering doe je een oproep aan de crowd, de massa, om jouw zakelijke plannen financieel te steunen. Er bestaan veel verschillende crowdfunding-platformen. Bij StartBoard verwijzen we ondernemers vaak naar het online platform GeldVoorElkaar.nl. StartBoard heeft namelijk meerdere projecten ondersteund bij Geldvoorelkaar als intermediar.

Voordeel van crowdfunding is dat je, mits je een goed idee hebt, redelijk makkelijk op een snelle manier geld bij elkaar krijgt. Het nadeel is wel dat de aanvraag van zo’n crowdfundingsproject vaak veel geld kost. Tegelijkertijd heb je bij deze trajecten vaak te maken met een vrij hoog rentepercentage; vaak zo’n acht à negen procent.

Overheidssteun

De overheid heeft ook diverse fondsen voor ondernemers. Zo is er het innovatiekrediet. Hier kan je voor in aanmerking komen als jouw onderneming helemaal in het teken staat van innovatie; centraal staat bijvoorbeeld de technische ontwikkeling van een nieuw product of proces, of de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat.

Ook is er de Seed Capital regeling. Via deze regeling komen private geldschieters en de overheid samen om creatieve starters en technologische, innovatieve ondernemingen te steunen.

Tot slot zijn er in jouw regio wellicht startersfondsen met een speciale doelstelling. Bijvoorbeeld om de bedrijvigheid in de regio te stimuleren. Soms zijn deze fondsen opgezet met overheidssteun. Op de website van jouw gemeente kan je meer informatie vinden hierover.

Een ondernemingsplan laten maken

Hoe je de financiering ook wilt rondkrijgen, een ondernemingsplan vormt altijd het startpunt. Hiermee geef je de financierder een gedetailleerd beeld van jouw plannen. Bij StartBoard weten we precies wat er in zo’n ondernemingsplan moet staan. Neem contact met ons op om jouw ondernemingsplan te laten schrijven.

facebook LinkedIn

Benieuwd naar meer? Laat het weten!

Naam:
Email:
Telefoonummer:
Interesse in:

Uitbesteden?

financiering aanvragen

Financiering Voor het professioneel uitzetten van de organisatie moet in de eerste fase geïnvesteerd worden.

ondernemnigsplan laten maken

Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

Financieringsadvies

Financieringsadvies Passend advies om goed voorbereid financiering aan te vragen

Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
Telefoonnummer StartBoard033 2340 555