StartBoard

Ondernemingsplan laten schrijven: de voordelen en nadelen

12 oktober 2019 - Heleen Tiemens

Een ondernemingsplan laten schrijven: de voordelen en nadelen

Je gaat een onderneming starten en hebt besloten dat daar een ondernemingsplan maken bij hoort. Heel goed natuurlijk. Want met zo’n plan krijg je écht inzicht in hoe kansrijk jouw ideeën zijn. Maar… ga je zo’n plan zélf opstellen, of ga je het ondernemingsplan laten schrijven door een extern bedrijf?

Ondernemingsplan maken is belangrijk

Dat een ondernemingsplan maken belangrijk is, daar ben je dus al over uit. En dat is mooi, want je bedrijf starten zonder ondernemingsplan voelt al snel als ronddobberen op zee; een ondernemingsplan geeft je richting én in veel gevallen – niet geheel onbelangrijk – financiering.

Zelf doen, of hulp bij ondernemingsplan?

Maar dan: het daadwerkelijke schrijven. Ga je dat zelf doen of besteed je het uit? Op internet vind je ontzettend veel websites die je vertellen hoe je stap-voor-stap een businessplan schrijft, maar ook vind je talloze bedrijven die je hulp bij je ondernemingsplan bieden. Om de keuze wat makkelijker te maken, zetten we de voordelen en nadelen van een ondernemingsplan laten schrijven eens op een rijtje.

ondernemingsplan laten maken

De voordelen van een ondernemingsplan laten schrijven

1. De expert weet precies wat vermeld moet worden.

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Een goed ondernemingsplan schrijven is een specialisme. Het bedrijf of de persoon die het plan voor jou gaat maken beschikt over de juiste kennis, middelen en bronnen.

2. Een realistisch beeld van de werkelijkheid.

Het businessplan laten schrijven betekent dat een expert met een frisse blik naar jouw situatie kijkt. En dat levert inzichten op over dingen waar jij zelf misschien iets te rooskleurig tegenaan kijkt; diegene die jouw plan schrijft is realistisch. Misschien confronterend, maar je hoort het maar beter nu…

3. Het financiële deel van het plan vereist specifieke kennis.

Hoewel je als beginnend ondernemer goede ideeën hebt, is het misschien ietwat hoogmoedig om te denken dat jij dit financiële gedeelte wel even uit je mouw schudt.

4. Meteen actie zodra het plan af is.

Bij StartBoard hebben we contact met (private) investeerders en crowdfunding-platforms. Zodra je ondernemersplan klaar is, kun je dus snel van start.

5. Een mooie vormgeving.

What you see is what you get… Dat zeggen ze niet voor niets. Een ondernemingsplan dat een mooie vormgeving heeft, geeft je zelfvertrouwen tijdens je bezoek aan de bank. En reken maar dat ze daar al véél ondernemersplannen hebben gezien.

ondernemingsplan laten maken

De nadelen van een ondernemingsplan laten schrijven

1. Een ondernemersplan laten maken kost geld.

Je hebt dan wel grote plannen, maar nog een klein budget. In deze beginfase kan je het geld naar jouw idee een stuk beter besteden. En tijd kost geld? Nu nog niet; in de avonduurtjes kan je best een businessplan schrijven.

2. Je loopt het leerproces mis.

Een ander jouw businessplan laten maken betekent logischerwijs dat je het zelf niét doet. En dat is jammer, want zo leer je niet wat er allemaal bij het opstellen komt kijken.

3. Je snapt minder goed de gedachtegang achter het ondernemingsplan.

Misschien ben je echt een creatieveling en interesseert de zakelijke kant van ondernemer je niet. Toch is het goed om te weten waarom bepaalde strategieën aan de basis liggen van jouw onderneming. Door het plan zelf te schrijven, verplicht je jezelf om de materie door en door te kennen.

4. Het ondernemingsplan mist jouw persoonlijke touch.

Door het schrijven uit te besteden heb je er geen vat op. Misschien krijg je achteraf wel het gevoel dat je het ondernemingsplan van een andere ondernemer aan het lezen bent.

5. Het ondernemingsplan laten schrijven betekent dat je je kwetsbaar moet opstellen.

Er bestaat een kans dat de expert tot de conclusie komt dat jouw plannen niet haalbaar zijn. En wat dan? Kritiek, zelfreflectie… Je moet stevig in je schoenen staan. Hier heb je geen last van als je het plan zélf opstelt.

ondernemingsplan laten maken

Zelf doen?

Misschien heb jij na het lezen van deze vijf voordelen en vijf nadelen een besluit gemaakt; dat plan ga je gewoon zelf schrijven. Ga dan zeker even naar onze kennisbank en bekijk ons voorbeeld van een ondernemingsplan!

Toch hulp bij businessplan?

Maar denk je ik kan het maar één keer goed doen, en wil je het schrijven uitbesteden? Dan zit je bij ons goed. Bij StartBoard spreken we het bedrijfsconcept van a tot z met je door. Tijdens het traject geef je je eigen input. Op deze manier geef je je eigen draai aan het plan – het is immers wel joúw business waar we het over hebben.

Bij Startboard kan je een ondernemingsplan laten opstellen voor een bedrag dat varieert tussen vierhonderd en negenhonderd euro. De prijs is vooral afhankelijk van hoe complex de onderneming is. Of we dus kunnen spreken over een goedkoop ondernemingsplan laten schrijven..? Liever hebben we het bij StartBoard over de kwaliteit van het businessplan. Want een kwalitatief plan geeft jouw bedrijf de beste start die het maar hebben kan.

Je ondernemingsplan laten schrijven door StartBoard? Ontvang een offerte in je mailbox of plan een belafspraak.

facebook LinkedIn

Benieuwd naar meer? Laat het weten!

Naam:
Email:
Telefoonummer:
Interesse in:

Op laten stellen?

ondernemnigsplan laten maken

Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
Telefoonnummer StartBoard033 2340 555