StartBoard

Ondernemingsplan lay-out: zo laat je professionaliteit doorschemeren

27 november 2019 - Heleen Tiemens

Ondernemingsplan lay-out: zo laat je professionaliteit doorschemeren

Een goed ondernemingsplan is belangrijk, zeker als je financiering wilt loskrijgen. Natuurlijk staat of valt alles met de inhoud. Dat is onbetwistbaar. Maar als die inhoud steengoed is en de lay-out amateuristisch, dan is het nog maar de vraag of een financier wel gelooft in jouw goede ideeën. In deze blog lees je daarom wat er allemaal bij een professionele lay-out komt kijken – en dat is meer dan alleen een verzorgd voorblad.

Je bent klaar met het ondernemingsplan schrijven. De tekst staat op papier. Je kan dus gaan beginnen met de lay-out: de manier waarop je de inhoud presenteert. Het is essentieel dat je dit goed doet, want een doordachte lay-out, waarbij tekst en beeld elkaar perfect aanvullen, helpt de kern van je verhaal te presenteren. Zo vergroot je de kans op het krijgen van financiering en heb je meteen die welkome portie zelfvertrouwen als je het ondernemingsplan gaat presenteren.

Typografie

Het lettertype is bepalend voor het gevoel dat iemand krijgt bij het zien van jouw ondernemingsplan. Elk lettertype heeft immers een bepaalde uitstraling. Lettertypes als Arial en Helvetica, die zijn opgebouwd uit zogenaamde schreefloze letters, hebben een moderne en ‘cleane’ uitstraling. Een letter met schreef – zoals bij het lettertype Georgia of Cambria het geval is – heeft een meer klassieke uitstraling die betrouwbaar en authentiek overkomt.

Maak hoe dan ook geen twijfelachtige, creatieve keuze als het aankomt op het lettertype. Ga voor een zakelijk lettertype. Eén dat zich al meer dan eens bewezen heeft. Bijvoorbeeld een van deze onderstaande lettertypes:

 • Arial;
 • Helvetica;
 • Trebuchet MS;
 • Georgia;
 • Cambria
 • layout plan

  Opmaak van de tekst

  De opmaak van de tekst maakt het verschil tussen zomaar een documentje en een echt ondernemingsplan. Voor een professionele lay-out mogen de koppen best een stuk groter zijn dan de alinea’s. Ook is het slim om waar mogelijk een opsomming of inspringing toe te passen.

  Kijk niet alleen naar waar tekst staat, maar ook naar waar witruimte is. Pas daarom voldoende witregels toe en ga voor een andere regelafstand dan standaard is, neem bijvoorbeeld regelafstand 1,15 of 1,5. Op deze manier draag je bij aan de leesbaarheid en zorg je voor een evenwichtig opmaak.

  Kleur

  Iets wat zakelijk is, hoeft niet kleurloos en saai te zijn. Heb een beetje lef. Gooi een beetje kleur in je ondernemingsplan! Koppen, het voorblad of complete pagina’s: geef ze een kleurtje. Hiermee maak je de lay-out van je ondernemingsplan onderscheidend, gedurfd en ziet het document er visueel aantrekkelijk uit.

  Heb je al een huisstijl in gedachten, dan is het de uitgelezen kans om die hier toe te passen. Heb je nog niet echt een specifieke kleur in gedachten, kies dan iets wat bij het bedrijf of de branche past.

  kleuren ondernemingsplan

  Maak het visueel

  Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is een cliché, maar als het gaat om ondernemingsplannen dan is het echt waar. Bij StartBoard denken we niet meteen aan foto’s, maar aan grafieken en tabellen. Zo’n visueel beeld van cijfers concretiseert. Het presenteert droge informatie op een duidelijke en aantrekkelijke manier. Zie je dus kans om bepaalde gegevens in een grafiek of tabel te plaatsen, doe dat dan vooral!

  Natuurlijk voegen ook foto’s en illustraties wat toe aan je ondernemingsplan. Deze beelden zorgen voor sfeer en visualiseren precies dat wat jij voor ogen hebt. Ze maken het totaalplaatje dat een financierder krijgt van jouw onderneming compleet.

  Consequentie

  Welk lettertype je ook gebruikt, welke kleuren of beelden: doe het consequent. Een mooie lay-out die niet consequent is doorgevoerd is een gemiste kans. Het geeft een rommelige en amateuristische indruk. En als het ondernemingsplan er al zo uitziet, dan zal dat idee ook wel niet zo haalbaar zijn…

  Ondernemingsplan lay-out laten maken

  Bij StartBoard maken we graag jouw ondernemingsplan. Wij zorgen voor een sterke inhoud én lay-out; onze ondernemingsplannen ademen professionaliteit. Kijk maar eens naar ons ondernemingsplan voorbeeld. Naast de typografie, koppen, tabellen en grafieken, speelt ook kleur hierin een belangrijke rol. Heb je als ondernemer de voorkeur voor een bepaalde kleur, dan voeren we die tot in de puntjes door. En als laatste zorgen we natuurlijk voor afbeeldingen die passen binnen jouw branche. Met al deze elementen staat jouw idee in optima forma op papier. Wedden dat die financierder met je in zee gaat?

  facebook LinkedIn

  Benieuwd naar meer? Laat het weten!

  Naam:
  Email:
  Telefoonummer:
  Interesse in:

  Op laten stellen?

  ondernemnigsplan laten maken

  Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555