StartBoard

Ondernemingsplan garagebedrijf schrijven

Van vakgarage, dealer tot garagebedrijf

Bij het openen van je eigen autobedrijf komt heel wat kijken. Mede daarom is het schrijven van een goed ondernemingsplan voor je garage heel belangrijk. In dit artikel helpen we je daarmee op weg. We laten je zien wat absoluut niet mag missen in zo’n plan, en geven enkele tips bij het schrijven ervan. Kom je er niet uit? Neem dan gewoon contact op en dan helpen we je verder!

Ondernemingsplan garage

Starten in de autobranche – Vragen vooraf

Heb je ondernemersbloed, ben je handig, heb je de juiste papieren en heb je bovenal een passie voor auto’s? Dan is het beginnen van je eigen garage een logische stap. Je bent vanaf dat moment garagehouder (of garagist) en eigenaar van je eigen werkplaats. Er komen dan enkele zaken op je pad waar je goed over moet nadenken.

Enkele garagehouders doen zelf al het werk, maar de meesten hebben personeel in dienst. Hoe ga jij dit aanpakken? Begin je alleen en neem je personeel aan wanneer je gaat groeien? Of neem je direct mensen aan? Of neem je een lopende garage over inclusief personeel? Dit zijn belangrijke vragen waar je goed over na moet denken.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over wat je in je garage gaat aanbieden. Focus je enkel op reparaties of ga je ook auto’s inkopen en aanbieden? En focus je daarbij op een bepaald merk of voorzie je in een breder aanbod? En wat ga je doen wanneer een klant een probleem heeft waar je niet direct een oplossing voor hebt?

Waarom een autobedrijf ondernemingsplan zo belangrijk is

Al deze vragen moeten duidelijk beantwoord worden en dit moet je vastleggen in een businessplan. Bovendien moet er worden uitgelegd hoe de garage winstgevend zal gaan draaien. Waarom dit zo belangrijk is? Hier zijn twee goede redenen voor. Ten eerste zul je zonder goed ondernemingsplan geen financiering krijgen. Ten tweede helpt het je om alles op een rijtje te zetten en succesvol te worden met je bedrijf. Je wilt er immers ook geld mee verdienen, toch?

In een ondernemingsplan zet je als startende ondernemer uiteen wat je doelen zijn en hoe je deze denkt te gaan bereiken. Je brengt de concurrentie in kaart, analyseert kansen en bedreigingen en werkt uit hoe je hiermee om zult gaan. Op deze manier krijgen jij en je medeondernemers een helder overzicht van hoe de onderneming zal gaan functioneren.

Ook banken, pandeigenaren en geldschieters krijgen op deze manier een goed overzicht van jouw plannen. Dit is belangrijk, want anders zullen ze niet in je willen investeren. Een bank bijvoorbeeld zal alleen een lening willen verstrekken aan iemand die de lening uiteindelijk ook terugbetaald. Zo ook zal de pandeigenaar er zeker van willen zijn dat je de huur iedere maand kunt betalen. Een goed businessplan is daarvoor onmisbaar.

Wat moet er in een businessplan voor een garage?

In een goed ondernemingsplan, dus een plan dat gefinancierd zal worden, komt dus duidelijk naar voren hoe de autogarage winst zal gaan maken. Daarbij moet je zeker niet vergeten aandacht te besteden aan de volgende punten:

 • Wie ben jij als ondernemer? Waaruit blijkt dat jij dé persoon bent om een garage te starten? Welke papieren heb je? Heb je ervaring? Heb je de benodigde vergunningen?
 • Wat ga je precies aanbieden? Reparaties of ook (tweedehands) auto’s? En welke reparaties ga je uitvoeren?
 • Welke reparaties ga je niet uitvoeren? En belangrijker, wat doe je wanneer je een reparatie niet kunt uitvoeren? Autobezitters worden namelijk niet graag van het kastje naar de muur gestuurd. Onderhoud je contacten met andere garagehouders en besteed je werk af en toe uit?
 • Hoe ga je aan klanten komen? Wat word je strategie op het gebied van marketing? Vertrouw je op mond op mond reclame of ga je jezelf online sterk neerzetten? Dat zou overigens een goed idee zijn, want wist je dat meer dan de helft van alle automobilisten op het internet naar een garage zoekt?
 • En hierbij aansluitend: hoe ga je zorgen dat klanten bij je blijven? Autobezitters zijn een loyaal volk. Het is dus belangrijk hier op in te spelen door bijvoorbeeld korting te geven bij een volgende APK-keuring. Ook jezelf neerzetten als een vakbekwame en betrouwbare garagehouder is hierbij erg belangrijk!
 • Neem je direct personeel in dienst? Zo ja, hoeveel man (of vrouwen)?
 • Ondernemingsplan garagebedrijf

  Drie gratis tips bij het schrijven van je plan

  Bij StartBoard schrijven we wekelijks tientallen plannen. Daarbij nemen we altijd enkele simpele uitgangspunten als basis. Daaromheen werken we dan het plan tot in detail uit. Wil je weten welke uitgangspunten dit zijn? We lichten een tipje van de sluier voor je op:

  Tip 1: Maak een goede, heldere inleiding

  Het eerste deel van een ondernemingsplan, ook voor een garage, is de inleiding. Dit is namelijk het eerste wat mensen lezen, en meestal ook het laatste wanneer het slecht is geschreven! Verwoord in een paar simpele zinnen waar het in je garagebedrijf om zal draaien, zodat het voor financiers direct duidelijk is waar ze aan toe zijn.

  Tip 2: Focus op jezelf

  Je bent helemaal niet arrogant of iets dergelijks wanneer je veel aandacht aan jezelf besteedt in je ondernemingsplan! Jij bent immers de ondernemer: de persoon om wie de hele zaak straks zal gaan draaien. Net als bij een sollicitatiegesprek mag je daarom best wat trots en zelfverzekerdheid laten doorschemeren in het ondernemingsplan voor je garage. Mensen investeren immers in jou. Zorg in ieder geval voor een hoofdstuk over jezelf en wees daarin niet al te bescheiden over je kwaliteiten.

  Tip 3: Het wiel is al uitgevonden

  Dit hoeven we je als autoliefhebber vast niet uit te leggen, maar over het algemeen is dit iets wat ondernemers nog wel eens vergeten. Jij bent echt niet de eerste die een garage begint en ook niet de eerste die een ondernemingsplan schrijft voor een garage. Kijk daarom goed naar hoe de concurrentie het doet. Neem over wat zij goed doen, en verbeter wat zij fout doen. Van je concurrenten kun je leren, en van hun fouten nog meer.

  Hulp nodig bij je bedrijfsplan voor een garage? Startboard helpt!

  We hopen je met dit artikel een heel eind op weg te hebben geholpen bij het maken van je eigen businessplan. Mocht je er nu niet uitkomen of hulp nodig hebben, dan zitten wij altijd voor je klaar.

  Bij StartBoard hebben we een passie voor startende ondernemers en genieten we er oprecht van als jonge, talentvolle en ambitieuze ondernemers dankzij onze hulp een vliegende start kunnen maken. Ben je benieuwd wat we zoal voor jou kunnen doen? Vraag dan eens gratis en vrijblijvend een offerte aan. We helpen je graag wegschieten uit die startblokken.

  facebook LinkedIn

  Benieuwd naar meer? Laat het weten!

  Naam:
  Email:
  Telefoonummer:
  Interesse in:

  Op laten stellen?

  ondernemnigsplan laten maken

  Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555