StartBoard

Ondernemingsplan taxi bedrijf maken

Voor o.a. taxicentrales, taxichauffeurs en Uber-chauffeurs

Ondernemingsplan taxi bedrijf maken

Onlangs hielpen wij Richard van De NachtLimo in Zwolle met een ondernemingsplan voor zijn taxibedrijf te maken. Vandaag kregen wij goed nieuws: het is hem gelukt financiering te krijgen voor zijn bedrijf! Dit vinden wij helemaal fantastisch, want hier doen we het voor: beginnende ondernemers een vliegende start geven. Dit moet gevierd worden en dat doen we met een artikel speciaal voor alle startende ondernemers in de taxibranche.

Ben jij, net als Richard, een starter in de taxibranche en heb je moeite met het maken van een businessplan voor je taxi bedrijf? Dan is dit artikel speciaal voor jou. We leggen uit waar een goed taxi bedrijfsplan aan moet voldoen en geven tips bij het schrijven ervan. Maar eerst gaan we in op de vraag: waarom is een ondernemingsplan eigenlijk nodig?

Ondernemingsplan taxi

Waarom een ondernemingsplan voor een taxi bedrijf nodig is

In een ondernemingsplan voor een taxibedrijf (en trouwens voor elk bedrijf) zet een ondernemer zwart op wit wat zijn plannen zijn met zijn taxibedrijf. Het spreekt voor zich dat er winst gemaakt zal moeten worden. In het ondernemingsplan wordt tot in detail uitgewerkt hoe de ondernemer dit van plan is. Er wordt ingegaan op de doelen van de onderneming en hoe deze bereikt zullen worden. Bovendien wordt er ingegaan op de kansen die gepakt moeten worden en de valkuilen die vermeden moeten worden.

Functie taxi bedrijfsplan: een helder overzicht

Dit heeft twee belangrijke functies. Ten eerste krijgen de ondernemer en zijn medeondernemers zo een helder overzicht van waar het in het taxibedrijf om zal gaan draaien en hoe er winst gemaakt zal worden. Iedereen kan dit document te allen tijde raadplegen. Dit zal ervoor zorgen dat er achteraf geen twijfel of discussie zal zijn over hoe de bedrijfsvoering uitgevoerd zal worden.

Functie taxi bedrijfsplan: het overtuigen van investeerders

Ten tweede is een ondernemingsplan onmisbaar voor het krijgen van financiering voor je taxibedrijf. Banken, gemeentes of particuliere investeerders zullen immers alleen willen investeren in een bedrijf dat winst zal maken en de lening zal kunnen terugbetalen. Zij moeten dus overtuigd worden van de potentie van jouw bedrijf. Dit kan alleen met een goed ondernemingsplan waarin je goed en overtuigend laat zien dat je winst zult gaan maken (en dus de lening zal kunnen terugbetalen).

Wat moet er ten minste staan in een businessplan voor een taxi bedrijf?

De volgende zaken mogen absoluut niet ontbreken in een goed ondernemersplan voor een taxibedrijf:

 • De ondernemer. Houd in je achterhoofd dat investeerders en medeondernemers zaken met jóuw doen. Het is dus erg belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan jezelf en waarom jij dé persoon bent om een taxibedrijf te starten. Welke diploma’s heb je? Hoeveel kilometer heb je al gereden? Zorg vooral dat je niet te bescheiden bent!
 • De aankoop van de taxi(‘s). De grootste investering van ieder taxibedrijf is uiteraard de aanschaf van voertuigen. Zorg dat hier voldoende aandacht aan is besteed. Denk goed na over het model en type dat je gaat gebruiken. Houd rekening met de aanschafprijs, maar ook met gebruikskosten (brandstof, onderhoud, afschrijving) en met de uitstraling van de taxi.
 • Aanloopkosten. Er zullen tevens enkele aanloopkosten gemaakt moeten worden, zoals het verkrijgen van een licentie en de blauwe platen. Ook zal er een BoordComputer Taxi (BCT) geïnstalleerd moeten worden. Zorg ervoor dat hier een duidelijk plan voor is.
 • Tarieven. Hoeveel ga je vragen per kilometer en wat is je instaptarief?
 • Standaardprijzens. Ga je ook standaardritten aanbieden met standaardprijzen? Bijvoorbeeld ritjes naar het vliegveld?
 • Standplaats. Waar ga je staan met de taxi? En welke wegen ga je vooral rijden?
 • Rijtijden. Wanneer ga je rijden? Overdag of juist ’s avonds en ’s nachts?
 • Reserveringen. Het is slim om niet alleen afhankelijk te zijn van toevallige passanten bij de standplaats en een reserveringssysteem te gebruiken. Hiervoor heb je nogal wat keuzes. Wat kies jij en hoe ga je dit gebruiken?
 • Online vindbaarheid. Hierbij aansluitend is het tegenwoordig erg belangrijk om jezelf online te presenteren, en vooral goed vindbaar te zijn. Hoe gaan klanten je anders vinden om een afspraak te maken? Een goede website is hierbij onmisbaar. Hoe ga je dit aanpakken?
 • Tips bij het maken van een ondernemingsplan voor de taxibranche

  Tot slot hebben we nog enkele tips die we je niet willen onthouden:

 • De inleiding is het belangrijkst. Zorg er dus voor dat deze goed is. Met een goede inleiding pak je direct de aandacht van je potentiële investeerder. Met een slechte inleiding schrik je hem direct af. Begin dus je ondernemingsplan met in ongeveer één A4tje helder te verwoorden waar jouw taxibedrijf om zal gaan draaien. De rest volgt vanzelf.
 • Let op de concurrentie. Hoewel jij het natuurlijk helemaal anders gaat doen dan je concurrenten, ben je echt niet het eerste taxibedrijf op aarde. Je kunt veel leren van andere taxibedrijven. Neem dus over wat zij goed doen, en probeer te verbeteren wat zij in jouw ogen minder goed doen. Dit kun je ook naar je klanten communiceren (marketing) en het is goed om ook hieraan aandacht aan te besteden in je plan: laat zien waarin jij je onderscheidt van andere taxi’s.
 • Details zijn belangrijk. Het verschil tussen een middelmatig plan dat misschien gefinancierd wordt en een goed plan dat zeker financiering zal krijgen zit hem vaak in de details. Schrijf niet dat je een Mercedes gaat kopen, maar schrijf welk model, welk bouwjaar en het liefst ook nog waar je hem gaat kopen en voor hoeveel precies. Schrijf niet dat je een website gaat maken, maar schrijf hoe deze website gaat heten, hoe deze eruit gaat zien en wie hem voor je gaat maken. Hoe meer details je in je plan verwerkt, hoe meer kennis en kunde je uitstraalt en hoe groter de kans zal zijn op financiering.
 • Hulp bij het maken van een ondernemingsplan voor een taxibedrijf

  We wensen je veel succes met het maken van je eigen businessplan voor je taxibedrijf en we hopen dat je net als Richard een goede financiering zult krijgen. Mocht het nu niet lukken, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

  We zullen je dan geheel gratis en vrijblijvend van advies voorzien en eventueel voorstellen om die delen van je plan te schrijven waar je moeite mee hebt. Veel beginnende ondernemers hebben moeite met het maken van een goede voorstelling van het financiële plaatje. Ook daar kan StartBoard je bij helpen.

  facebook LinkedIn

  Benieuwd naar meer? Laat het weten!

  Naam:
  Email:
  Telefoonummer:
  Interesse in:

  Op laten stellen?

  ondernemnigsplan laten maken

  Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
  Telefoonnummer StartBoard033 2340 555