StartBoard

Waarom zou ik een bedrijf beginnen?

8 november 2019 - Heleen Tiemens

Als je van je hobby je werk maakt, hoef je nooit meer te werken. Het zijn deze woorden die – vaak al geslaagde – ondernemers aanhalen als belangrijkste reden om een onderneming te beginnen. Maar laten we eerlijk zijn; het is een cliché. Deze woorden geven een romantisch beeld van het ondernemerschap. Daarom: nog eens drie redenen waarom een onderneming beginnen een goed idee is.

1. Zelfontplooiing

In welke branche je ook voor jezelf begint; met je eigen onderneming kan je jezelf ontplooien. Geen manager of baas boven je die het bedrijf leidt en uiteindelijk overal de verantwoordelijkheid voor heeft. Nee, jij bent nu verantwoordelijk voor… alles. En dat maakt dat je dingen doet die je nooit eerder deed. Het maken van een ondernemingsplan, de marketing, de administratie, het klantcontact… Misschien ontdek je talenten waarvan je nooit wist dat je ze had!

2. Eigen baas

Met je eigen onderneming ben je eigen baas. Aan niemand(!) hoef je verantwoording af te leggen en dat geeft een groot gevoel van vrijheid. Van negen tot zes op kantoor? Slechts een half uurtje lunchen? Elke week die stoffige vergadering? Jezelf afmelden als je ziek bent? Of naar de tandarts moet? Niet meer. Waar je werkt, voor wie en wanneer: you are in charge.

bedrijf starten

3. De credits én de centen

Jij levert goed werk en je baas strijkt met de eer én de centen. Sparren met collega’s die vervolgens met jouw goede ideeën aan de haal gaan… Als werknemer in loondienst is het leven soms behoorlijk frustrerend. Met je eigen onderneming is dit niet langer het geval: alle credits voor succes komen jou toe. En aan jouw goede werk of ideeën hang je je eigen prijskaartje.

De realiteit van een onderneming beginnen

Oké, even met beide benen op de grond; want het is verstandig om jezelf eerlijk af te vragen of het ondernemerschap in je zit. Heb je de sociaal-emotionele vaardigheden die hierbij komen kijken?

Heb je bijvoorbeeld de discipline die nodig is om jezelf terug te roepen als je je op het randje van een burn-out bevindt? Als zelfstandig ondernemer raken werk en privé namelijk nauw met elkaar verweven. Je bent nooit echt ‘vrij’, je kan 24/7 werken: een paar uurtjes in de avond, even doorbuffelen in het weekend… En aan de andere kant; heb je ook genoeg discipline om dagen achtereen zelfstandig te werken? Realiseer je dat je als zelfstandige ook verantwoordelijk bent voor balans in je leven en je eigen emotionele gezondheid.

En naast discipline, heb je ook voldoende lef, optimisme en besluitvorming om kansen te zien en te benutten, te investeren en je bedrijf te laten groeien? Vooral het stukje lef is belangrijk. Want hoewel het ondernemerschap avontuurlijk is, kent het risico. Je inkomsten fluctueren, je krijgt geen vakantiegeld, moet je eigen verzekeringen regelen, bouwt geen pensioen op…

Naast een flinke portie lef, vragen deze onzekerheden bij een onderneming beginnen om een stevige basis. Bij Startboard helpen we je hiermee. Een realistisch ondernemingsplan, passende huisstijl, professionele website, effectieve marketing… Ze vormen belangrijke steunpilaren. Bij StartBoard zijn we ervan overtuigd dat je hiermee een grote kans hebt op succes. Misschien ligt het ‘van je hobby je werk maken’ en het ‘nooit meer hoeven werken’ dus wel dichterbij dan je denkt!

facebook LinkedIn

Benieuwd naar meer? Laat het weten!

Naam:
Email:
Telefoonummer:
Interesse in:

Uitbesteden?

ondernemnigsplan laten maken

Ondernemingsplan Een sterk en beknopt ondernemingsplan voor succesvolle financieringsaanvragen

Huisstijl laten maken

Huisstijl Een passende en fraaie huisstijl om vertrouwen te wekken richting klanten e/o opdrachtgevers

website laten maken

Website Een professionele website om de onderneming online te presenteren en klanten online te bereiken

Telefoonnummer StartBoard033 2340 555
Telefoonnummer StartBoard033 2340 555